Henry de gewone Fazant

Waar zit ik het liefst?

Ik kom vaak in verschillende gebieden, maar mijn voorkeur gaat uit naar graslanden of akkers met een ruige berm, zoals je in afbeelding 1 kan zien. Ook houd ik van reliëf met ruige begroeiing, zoals bijvoorbeeld heuvels of duinen. Het liefst vermijd ik dichte bossen. (vogelbescherming, sd) (Britannica, sd)

Waar kun je mij vinden?

Mijn soort komt voor op verschillende continenten zoals je op afbeelding 2 kunt zien. Het groene gebied is het oorspronkelijke gebied, dit is vooral in Midden en Oost Azië. Het rode gebied is het gebied waar mijn soort is ingeweken, dit is vooral in Noord-Amerika en Europa. In het gestreepte gebied is het mogelijk dat mijn soort voor komt, maar hier is geen gedetailleerde informatie over. (Wikipedia, sd)

 

Mijn soort komt oorspronkelijk niet uit Europa en Noord-Amerika, maar in de afgelopen eeuwen werden fazanten hier gefokt en uitgezet als jachtwild. Ook werd mijn soort hier bijgevoerd, waardoor de populatie te groot werd. In deze tijd is het bijvoeren gestopt, waardoor de populatie steeds verder afneemt. (vogelbescherming, sd)

 

Hoe leven wij?

Wij fazanten leven in een haremstructuur, dit houdt in dat er 1 mannetje is die de baas is over meerdere vrouwtjes, zoals je kunt zien in afbeelding 3. Het mannetje plant zich voort met al deze vrouwtjes, soms heeft een mannetje wel 10 vrouwtjes! Als het mannetje het goed doet in de harem blijven de vrouwtjes bij hem. Doet hij het slecht, dan verlaten de vrouwtjes hem. (vogelbescherming, sd) (natuurpunt, sd) (gorillastichting, sd)

 

Wij communiceren door middel van kreten bij deze kreten wapperen we ook met onze vleugels, deze kreten zijn vooral in de maanden april en mei te horen, daarna zijn we wat rustiger. (Wikipedia, sd)

 

Gedraag ik mij anders in verschillende seizoenen?

Het broedseizoen van ons duurt lang, namelijk van maart tot en met juni, rond deze tijd zijn vooral de kreten te horen. (vogelbescherming, sd)

 

Wij fazanten zijn standvogels, dit houdt in dat wij het hele jaar in het broedgebied blijven. Er is wel verschil tussen de winter en de zomer, in de winter leven we meer in grote groepen bij elkaar. (vogelbescherming, sd)

 

Hoe plant ik mij voort?

In ons broedseizoen van maart tot en met juni worden verschillende vrouwtjes vaak door 1 mannetje uit de harem bevrucht. Fazanten leggen meestal 10 tot 14 eieren en broeden deze in 3 tot 4 weken uit.  Wij fazanten verbergen ons nest altijd goed, de vrouwtjes zijn goed gecamoufleerd en broeden de eieren uit, als het goed is vallen we bijna niet op tijdens het broeden. (vogelbescherming, sd) (Britannica, sd)

 

Hoe zie ik eruit?

Er is duidelijk verschil tussen mannetjes en vrouwtjes fazanten, zoals je kunt zien in afbeelding 4. Mannetjesfazanten zien er opvallend uit. Naast de opvallende rode kop en groene nek hebben ze een bruin lichaam met donkere vlekken en schubben. Het verenkleed van de mannetjes is kastanjebruin en de mannetjes hebben een lange goud-bruine staart die wel 45 centimeter lang kan worden. Een mannetje wordt ongeveer 75-90 centimeter groot. De vrouwtjes zijn minder opvallend dan de mannetjes. Ze zijn volledig bruin met donkere vlekken en hebben ook een lange staart, de vrouwtjes zijn ook kleiner dan de mannetjes, de vrouwtjes worden namelijk 53-62 centimeter groot. (vogelbescherming, sd) (Wikipedia, sd)

 

Wat eet ik?

Ik eet vooral plantaardig materiaal, zoals granen, maïs, bessen, knoppen en zaden. Soms in het voorjaar eet ik ook insecten. Ook profiteer ik vaak van de landbouwgronden, hier pak ik dan wat granen of oogstresten mee. Ik zoek vaak naar mijn voedsel rond zonsopgang en zonsondergang. (vogelbescherming, sd) (natuurpunt, sd)

 

Wie zijn mijn vijanden?

Mijn vijanden zijn, naast de jagers natuurlijk, wilde katten en vossen. Als deze dieren op mij beginnen te jagen vlieg ik snel weg. Ook zijn kraaien mijn vijand, want deze roven de eieren uit nesten. In de voedselketen sta ik boven de insecten en de planten en sta ik onder de wilde katten en de vossen. (Dieren en planten, sd)

Bibliografie

Britannica. (sd). Pheasant. Opgehaald van Encyclopedia Britannica : https://www.britannica.com/animal/pheasant

Dieren en planten. (sd). De fazant. Opgehaald van dieren-en-planten: http://www.dieren-en-planten.nl/vogels/de-fazant/

gorillastichting. (sd). gedrag van een gorilla. Opgehaald van gorillastichting: https://gorillastichting.nl/gedrag/

natuurpunt. (sd). De fazant (Phasianus colchicus). Opgehaald van natuurpunt: https://www.natuurpunt.be/pagina/fazant

vogelbescherming. (sd). Fazant. Opgehaald van vogelbescherming: https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/fazant

Wikipedia. (sd). Fazant. Opgehaald van wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Fazant